Telefon: 041 349 812 Lokacija (klikni)
Pon 10:00 – 12:00 Sre 15:00 – 17:00
podajrokopisarna@gmail.com



Mnenja ob zaključku projekta


Skupini svojcev in skupini, ki se je usposabljala za prostovoljstvo, sem se priključila naključno. Dobila sem veliko novih informacij o katerih prej nisem imela pojma. Predavanja so mi bila zanimiva, še posebno predavanje o demenci, o kateri nisem imela veliko znanja. Zanimivi so bili pogovori in izkušnje ljudi, ki se v svojih družinah soočajo z boleznijo. Tudi teme na srečanjih svojcev so mi bile izredno zanimive. Mislim, da volja in trud za izboljšanje življenja starejšim, onemoglim in pomoči potrebnim, veliko pove o družbi in ljudeh, ki se trudijo in so pripravljeni vstopiti v ta projekt. Kot opažam, so ljudje zadržani do teh novosti in bo potrebno kar nekaj truda, da se jim to predstavi.

Ida Rupnik, prostovoljka in članica skupine svojcev

Ta izkušnja se mi je zdela zelo poučna in zabavna, saj sem lahko nekomu pomagal.”

Matevž Kočivnik, 9.razred, Družabništvo ob učenju pametnega telefona

V pisarno za starejše sem prihajala na »hitro IKT pomoč«, katero starejši ob hitrem tehnološkem napredku res potrebujemo. Všeč mi je bilo delo v paru, saj sva se posvetili konkretnim stvarem, ki mi povzročajo težave in jih reševali direktno na računalniku, ki ga sama uporabljam.

Petra Petan, obiskovalka pisarne za starejše

Osebno so mi bila, kot sem že nekajkrat omenila, ta predavanja in srečanja res dragocena, saj sem v tem času spoznala več sokrajank in sokrajanov, kot prej v štirih letih, predvsem pa me je obogatila izmenjava mnenj in izkušenj…..”

Mojca Godek, prostovoljka in udeleženka aktivnosti Podaj roko

Projekt Podaj roko je šolski primer, kako nekaj sistematično vzpostaviti v skupnosti – imamo pisarno za starejše, spletno stran, občane in deležnike smo
seznanili s projektnimi aktivnostmi preko različnih obveščevalnih medijev. Imamo
vse potrebno. V prihodnje pa si želimo predvsem, da bodo vse te pridobitve v naši občini občani uporabljali in koristili v čim večjem številu.


Simon Strgar, občinski svetnik, član lokalne akcijske skupine in delovne skupine za medgeneracijsko sožitje.


Usposabljanje prostovoljstva za kakovostno staranje je bilo zanimivo in zelo poučno. Pridobila sem veliko novih znanj in izkušenj in upam, da jih bom dobro izkoristila. Sama vključitev v prostovoljstvo pa je tudi pot osebnostne rast. Spoznala sem, da nam je lahko v jeseni življenja lepo, le da se je potrebno vključevati v družbene mreže, kjer lahko na novo gradimo medčloveške odnose. V skupino svojcev sem se priključila brez večjih pričakovanj. A sem že po nekaj srečanjih ugotovila, da skupina nudi druženje, podporo, zaupanje in razumevanje. Medsebojna izmenjava izkušenj pa skupino še bolj bogati.


Jelka Zorc,
prostovoljka

Udeleževala sem se raznolikih predavanj, ki ste jih organizirali v okviru projekta Podaj roko – kaj lahko storim za svoje zdravje, preprečevanje padcev, demenca in varno staranje. Zelo so mi bila všeč predavanja na katerih smo se lahko učili iz lastnih izkušenj in konkretnih primerov. Upam pa, da se bodo v prihodnje občani še bolj udeleževali takšnih izobraževanj, saj so zelo koristna v skrbi zase in za druge.


Romana Kavčnik, udeleženka

Ko sem se sama upokojila, sem se naprej umaknila, a kaj kmalu sem si želela več stika z ljudmi okrog sebe. Vključila sem se v društva in postala prostovoljka.
Prostovoljska pomoč je odgovorno, a lepo delo. Nudim pomoč trem gospem in preko rednega srečevanja smo se dobro ujele, to je zelo važno. Na usposabljanju mi je bilo zelo všeč, da ko si na vrsti, ti drugi ne skačejo v besedo. Najbolj se mi je vtisnilo v spomin srečanje dolgoletnih prostovoljcev, ki so z nami delili dobro voljo in zagnanost. Starost je namreč lepa, če jo sprejmeš. Lepo vabim vse mlajše upokojence in tiste, ki se boste kmalu upokojili, da svoj čas nameniti prostovoljstvu, ta bogati naša leta v starosti.


Jožica Remškar, prostovoljka

Komaj čakam, da pride Anja, ponavadi jo pričakam na vratih, ampak je vedno točna. Všeč mi je, da pride ob četrtkih k meni, da se malo pogovoriva in mi ni dolgčas. Ujeli sva se dobro, pogovarjava se zanimive teme, še posebej mi je bilo
všeč, ko sva se pogovarjali o pismih.


Jana Pezdir, družabnica

Z veseljem sem se odzvala vabilu k sodelovanju pri projektu Podaj roko v Občini Log – Dragomer saj se delež starejših v populaciji povečuje. Izjemno pomembno se mi zdi, da z različnimi dejavnostmi, projekti, storitvami; različnimi možnostmi za druženje omogočamo kvalitetno staranje. Celostni pristop k problematiki starajoče se družbe, ozaveščanje in gojenje vrednot, ki generacije povezujejo, ne pa razdvajajo, preseganje predsodkov in oblik diskriminacije, vzpostavljanje konkretnih oblik medgeneracijskega sodelovanja – vse to so izzivi sodobne
družbe. Zato sem bila navdušena, da se je občina aktivno lotila tega področja. Po-
hvalila bi vse zaposlene in prostovoljno sodelujoče pri projektu. Verjamem, da je občina s projektom Podaj roko naredila velik korak v boljši jutri.«


Sonja Žakelj, direktorica Cankarjeve knjižnice Vrhnika, članica lokalne akcijske skupine in delovnih skupin


Z vsebinami projekta Podaj roko smo pomagali graditi našo skupnost, skupnost, ki je prijazna in čuteča do sočloveka, do soseda, do vsakega, ki potrebuje pomoč. Trudili smo se ponuditi znanje in veščine, ki so potrebni za kakovostno staranje, organizirali različne dogodke, usposabljali prostovoljce, se povezovali s službami, ki skrbijo za starejše, dežurali v Pisarni za starejše , kjer lahko svojci dobijo potrebne informacije, kako organizirati pomoč za onemoglega svojca. Veliko smo
se naučili in pridobili vsaj grob vpogled v stanje in potrebe starejših. Starejši so
osamljeni, vendar se le stežka odzivajo na naša povabila. Največ štejejo osebni, med sosedski stiki, osebno povabilo, prevoz. Že vsakodnevni prijazen »dober dan« in vprašanje »kako ste kaj« odpira vrata. Spoznali smo, kako važno je vključevanje najmlajših, mladih, osnovnošolcev, da bi se slišale generacije med seboj. Nove priložnosti za izboljšanje življenja tako starejših kot njihovih otrok se kažejo v večanju občutljivosti in ozaveščenosti o življenju in težavah oseb z demenco ter organizacijo prevozov za starejše.


Erna Kos Grabnar, prostovoljka, DUDL
Marija Draksler, prostovoljka, DUD

»Imeli sva se zelo lepo. Všeč nama je bilo, ker sva se ob čiščenju zelo zabavali. Tudi
gospa, pri kateri sva bili, je bila zelo prijazna in radodarna. Upava, da bova še kdaj
del tega.«

Akcija medgeneracijske pomoči starejšim pri sezonskih opravilih, Maruška in Mia, 7. b

»V soboto, 25.3., sva odšli na čistilno akcijo. Spoznali sva nove ljudi, imeli smo se
super. Najbolj sva uživali, ko smo peli pesmi na poti in sva prišli na cilj čisto stuširani. Ta dan sva se imeli zelo lepo.«


Akcija medgeneracijske pomoči starejšim pri sezonskih opravilih, Tea in Žana, 7.b

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja