Telefon: 041 349 812 Lokacija (klikni)
Pon 10:00 – 12:00 Sre 15:00 – 17:00
podajrokopisarna@gmail.com



Simbioza Mobiln@ učilnica 🗓


Novice

V ponedeljek, 6. novembra 2023 je Simbioza Mobiln@  – prva potujoča učilnica v  Sloveniji obiskala tudi našo občino. K nam so prišli v okviru projekta  Mobilni heroji 2, ki se izvaja  ob  finančni podpori Ministrstva za digitalno preobrazbo. Osnovni namen potujoče učilnice je pomagati starejšim pri uporabi  informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT).

Podjetje Simbioza, ki ima sedež v BTC City, sicer  že od leta 2021 z različnimi delavnicami starejšim od 55 let približuje uporabo IKT.

Usposabljanje je potekalo na Občini v večnamenski učilnici od 9. do 14. ure. Z udeleženci, bilo nas je okrog 30, sta bila učitelja dveh generacij: mlajši Gorazd in starejši Vito. Odlična pedagoga s pristopom, primernim za seniorje. Kljub visokemu številu udeležencev je učenje potekalo na individualni ravni in tako je lahko vsakdo sledil navodilom.

Skupaj smo bili štiri ure in v tem času smo se naučili nekaj zelo praktičnih in uporabnih veščin. Izbrala sta jih sama predavatelja, in sicer: povezava z internetom preko Wi-Fi ali preko  mobilnih podatkov, nalaganje aplikacij in namestitev čitalnika QR kode ter elektronska pošta gmail.

Pred pričetkom  smo si (v nastavitvah, zaslon)  ponastavili  čas prižganega zaslona na dve minuti, kar naj bi bil optimalen čas, da lahko v miru nekaj preberemo.

Z internetom se lahko povežemo na dva načina: preko Wi-Fi ali preko mobilnih podatkov (MP). Wi-Fi je vezan na lokacijo, kjer se nahajamo; mobilni podatki pa so internet našega operaterja. Wi-Fi je običajno močnejša povezava in telefon z njim samodejno varčuje. Če je le mogoče, uporabite torej Wi-Fi! Zelo je važno, če se nahajamo v državah izven EU, da izklopimo MP, še najbolje še pred mejo. V hotelu se potem povežemo preko Wi-Fi. Na recepciji nam povedo, katero omrežje in geslo za povezavo lahko uporabimo. Tudi v Sloveniji, v toplicah na primer, velja enak princip. Naš pametni telefon si zapomni vnešene podatke tudi ob naslednjih obiskih.

Aplikacija je program, orodje za določen namen. Na telefon si jih naložimo preko Trgovine Play – brezplačno. Prenesli smo si  čitalnik za čitanje QR in črtnih kod. Izbrali smo čitalnik QR kod Tea Capps, s katerim lahko čitamo jedilnike v restavraciji ali pa opise umetniških del v galerijah. Skratka, QR kode so že povsod.

Ena izmed Googlovih storitev je pošta gmail, ki jo večinsko uporabljamo. Google nam omogoči brezplačno uporabo prostora 15 GB. Porabo prostora lahko preverimo s klikom v zgornjem desnem kotu, kjer je krogec z začetnico našega imena. Največ prostora nam zavzamejo videoposnetki in pošta s prilogami;  zato naj bi jih sproti brisali in prestaviljali v smetnjak, ki ga je tudi potrebno redno prazniti. Ko pišemo novo sporočilo, vedno napišemo prvega naslovnika, kot »kp« dodamo osebo, ki ji pošiljamo sporočilo zgolj v vednost in tej ni potrebno odgovoriti. Oznako »skp« pa uporabimo tedaj, ko  ne želimo, da se prejemniki sporočila  vidijo med seboj. Gospod Vito je dodal še bonton spoštljivega pisanja sporočil; pišemo vedno z malimi črkami, velike tiskane črke simbolizirajo kričanje. Smo kratki, jasni in na koncu se podpišemo.

Draga Simbioza, potujoča učilnica, iskrena hvala za odlično pripravljeno delavnico. Hvala  gospodu Gorazdu in gospodu Vitu. Želimo si nadaljevanje v enakem stilu. V prvi fazi je namreč omogočen  zgolj en obisk v vsaki slovenski občini.

Naj dodam informacijo, da je Simbioza pripravila »Magdo« – spletno učilnico, ki si jo lahko brezplačno naložimo.

Zapisala:  Erna Kos Grabnar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja