Telefon: 041 349 812 Lokacija (klikni)
Pon 10:00 – 12:00 Sre 15:00 – 17:00
podajrokopisarna@gmail.com



Usposabljanje za svojce, ki oskrbujejo starejše družinske člane 🗓


from to
ical Google outlook Dogodki Novice


»Minevajo štiri leta, ko se je iz bolnice vrnila moja tašča. Po hudi bolezni so njene mišice zelo hitro splahnele. Prej močna ženska se je domov vrnila skoraj negibna, v plenicah, zabuhla zaradi mnogih zdravil. Vsi domači smo bili v velikem strahu, kako bomo zmogli negovati moževo mamo. Življenje se je za njo in za domače popolnoma spremenilo. Treba je bilo dobiti bolniško posteljo, plenice, mazila, povoje za povijanje nog, invalidski voziček… Nič nismo vedeli, nič nismo znali.«


Zgodb ljudi, ki so se postopoma ali čez noč znašli v vlogi oskrbovalca svojca, je veliko. Raziskave kažejo, da v tem trenutku približno vsak deseti prebivalec Slovenije skrbi za starega ali invalidnega svojca ali soseda in mu tako omogoča, da živi v svojem lastnem domu. Tem ljudem strokovno rečemo družinski oskrbovalci. Z veliko mero družinske odgovornosti in ljubezni opravljajo nenadomestljivo, velikokrat skrito in plemenito delo, a tudi zahtevno delo. Samo pomislimo na to, da v domovih za stare ljudi številni uslužbenci in strokovnjaki poklicno skrbijo za stanovalce. Doma pa je človek za mnogo stvari sam, velikokrat ob lastnem delu. Zato je prav, da dobi in poišče ustrezno podporo in pomoč.
V sklopu Starosti prijazne občine Log – Dragomer, bomo zato Inštitut Antona Trstenjaka in Občina Log – Dragomer organizirali usposabljanje za družinske oskrbovalce in tiste, ki boste ta znanja potrebovali v prihodnje. Na usposabljanju udeleženci izmenjavajo svoje izkušnje in pridobijo praktična znanja in veščine potrebne pri oskrbi (o negi, o demenci, kako se lepo pogovarjati s svojcem, kako poskrbeti za lastno zdravje, umiranje in žalovanje itd.). Usposabljanje je sestavljeno iz desetih tedenskih srečanj, ki trajajo do dve uri in pol. Potekalo bo ob torkih ob 17.00 uri od marca do junija 2024.


Tudi vi brezplačno oskrbujete in negujete starejšega ali invalidnega soseda, prijatelja, svojca – ata, mamo, moža, ženo, taščo, tasta, stare starše itd.? Ali pa se bo to zgodilo v prihodnje? Pokličite na telefonsko številko 041 349 812 za več informacij in prijavo. Usposabljanje je brezplačno, število mest je omejeno.

,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja