Telefon: 041 349 812 Lokacija (klikni)
Pon 10:00 – 12:00 Sre 15:00 – 17:00
podajrokopisarna@gmail.com



POZABLJIVOST ALI DEMENCA 🗓


Novice

 Tudi v naši občini imamo Demenci prijazno točko. Deluje poleg splošne ambulante v Pisarni za starejše in tam lahko dobite koristne informacije, kako ravnati  z osebo, ki ima demenco.  V povezavi z Demenci prijazno točko, ki je del projekta Podaj roko 2, smo imeli tretjega aprila odlično predavanje o tej vse pogostejši bolezni. Osebe z demenco živijo z nami, med nami, so del naše skupnosti in vse več jih je.

Predavala nam je dr. Vida Drame Orožim, zdravnica, specialistka nevrologije in psihiatrije z več kot 50 letno zdravniško prakso.  Dolgoletna prostovoljka, do nedavna vodja Pro bono ambulante, osebnost leta  Vala 202 za leto 2022. V zadnjih letih je aktivna  tudi v društvu Spominčica- Alzheimer Slovenija  – združenje za pomoč pri demenci. Je članica upravnega in nadzornega odbora ter neprecenljiva strokovna sodelavka.

Ko je dr. Vida Drame Orožim spregovorila  s svojim močnim, jasnim in obenem mehkim glasom, je v dvorani zavladala tišina. Preplavila nas je njena energija in začutili smo dobre  frekvence valovanja. In ta začaranost je trajala vse do konca, ko smo si želeli še in še.

Demenco in z njo povezane vse težave, tudi pozabljanje, nam je skušala približati skozi  spoznavanje delovanja  možganov. Možgani predstavljajo višek razvoja evolucije, razvijali so se tri milijone let vse do današnje faze. So čudoviti svet, božji dar in prav zaradi njih je vsak človek enkratno, neponovljivo bitje. Možgani so njena ljubezen, proučuje jih že 50 let. Pravi, da naši možgani cvetijo dvakrat. Prvič v času našega šolanja od 17. do 25. Leta, ko mlad človek vpija vso znanje tega sveta; drugo cvetenje pa v času menopavze med leti  55 in 62. Tedaj se nam zdi, da je  vse narobe,  menjava se nam razpoloženje, valovi vročine, tudi pozabljamo. Toda kot po čudežu to obdobje mine  in vse se spet uredi, tudi v naši glavi. Obdobje, ki sledi, ko človek doseže zrelost,  je lahko lepo in kakovostno. Toda za to  je treba  delati. Človek skrbi za vse svoje organe, za srce, jetra, ledvice; kaj pa naredimo za zdravje svojih možganov, tega najčudovitejšega organa, ki je sestavljen  iz dveh polovic in skrit ter zaščiten pod večimi plastmi? Osnovna celica je nevron, imamo 100 bilijonov nevronov in vsi so med seboj povezani in sodelujejo,  si pomagajo, ko kakšen delček odpove. Med sabo sta povezani tudi leva in desna polovica možganov, le da je mostiček med obema pri moških zelo ozek, pri ženskah pa širši. Vsaka možganska polovica ima svoje naloge. Preko desne polovice človek ustvarja, tu so doma čustva, leva polovica pa je zadolžena za logiko, red, razum. In ker je povezava med obema polovicama pri ženskah širša, se depresija pri ženskah oziroma pri moških izraža drugače. Moški »kuhajo navznoter« in je večkrat težko diagnosticirati depresijo, ženske pa depresijo izražamo z jokom in  žalostnim razpoloženje

Predavateljica poudari, da je za zdravje naše možganovine zelo pomemben spanec in to 8 urni neprekinjen spanec z vsemi tremi fazami. Le tako se naši možgani očistijo nesnage in so pripravljeni za nov dan. Toda za  dobro spanje se je potrebno organizirati,  spanje naj postane skrbno načrtovan proces. Umirimo se, razmišljajmo o lepih stvareh, lahko prebiramo šale. Možgani ljubijo svež zrak, kisik in sladkor. Poleg 8 urnega spanja, gre dobesedno za zdravilen spanec, je za naše možgane najboljše zdravilo aktivacija, učenje novih reči, kajti le tako so prisiljeni delati, se povezovati, iskati rešitve. Rutinska opravila možganom  koristijo zelo malo. Pomembna je tudi zdrava prehrana in  vse preveč je v našem prostoru alkohola.

Da bo naša možganovina delovala, pravi, »jo moramo gnat«, kot  ženemo mišice. Potrebuje vsakodnevni trening, kaj novega, drugačnega od vsakodnevne rutine.

Dr. Drame Orožim nas je seznanila tudi z različnimi vrstami demenc: so demence, ki jih povzročijo infekti, degenerativne spremembe, srčno žilna obolenja ali  kot posledica  presnovnih obolenj, na primer sladkorne bolezni, povišanega krvnega tlaka. Zato je zelo pomembno, da skrbimo za urejen krvni sladkor, za normalne vrednosti maščob in da zdravimo povišan krvni tlak.

Za svoje možgane moramo skrbeti, saj se možganovina  obnavlja še v zrelih letih.

Če sumimo, da je kaj narobe, če opažamo spremembe v  mišljenju, razpoloženju, vedenju, izražanju, težave pri orientaciji; ko pozabljamo imena svojih najbližjih, se opoldne ne spomnimo, kaj smo jedli za zajtrk; tedaj zahtevajmo pri svojem zdravniku pregled pri specialistu nevrologu ali psihiatru. Ko pa se ne spomnimo, tudi večkrat na dan, kam smo odložili telefon, ali se ne spomnimo, kaj moramo kupiti v trgovini, ne gre za demenco.

Stanje našega ožilja je izredno pomembno za naše zdravje. Zelo dobro je vidno pri povsem enostavni preiskavi, to je slikanju očesnega ozadja. Prosimo zdravnika, da se opravi ta preiskava. Dobro je tudi napraviti preventivno slikanje vratnih žil. Zdravnica priporoča uživanje ribjega olja, omega 3 z dodatnim vitaminom K2. Najbolj kakovostno je olje iz hladnega severnega morja.

Prehitro je bilo konec. Predavateljici smo postavili veliko vprašanj, bili smo aktivni poslušalci in za naše sodelovanje smo bili nagrajeni z njeno pohvalo.

Spoštovana profesorica dr. Vida Drame Orožim, iskrena hvala, da ste bili z nami.  Želimo si ponovnega snidenja.

Zapisala: Erna Kos Grabnar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja